Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: România Liberă
Anul şi data apariţiei: 21-01-2013
Tematica: problematica steagului secuiesc
Categoria articolului: ştiri
Autorul articolului: rl online
Titlul articolului: Covasna: Prefectul le cere primarilor să nu dea curs solicitării şefului CJ privind steagul secuiesc
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: https://www.romanialibera.ro/actualitate/eveniment/covasna-prefectul-le-cere-primarilor-sa-nu-dea-curs-solicitarii-sefului-cj-privind-steagul-secuiesc-290908.html


Prefectul de Covasna, Codrin Munteanu, le cere primarilor să nu dea curs solicitării "nelegale" a preşedintelui Consiliului Judeţean, Tamas Sandor, de arborare a drapelului secuiesc, precizând că pe sediile primăriilor pot fi arborate ori expuse doar simbolurile oficiale şi cele aprobate legal.
Prefectul de Covasna, Codrin Munteanu, a transmis, luni, o circulară către toţi primarii din judeţ prin care le cere să nu dea curs solicitării "nelegale" a preşedintelui Consiliului Judeţean, Tamas Sandor, de arborare a drapelului secuiesc pe faţada primăriilor, transmite corespondentul MEDIAFAX.
În circulară, prefectul Munteanu subliniază că pe sediile primăriilor pot fi arborate ori expuse doar însemnele sau simbolurile prevăzute de lege, în speţă fiind vorba despre drapelul naţional, stema României şi stema unităţii administrativ-teritoriale.
"În concluzie, arborarea pe sediul autorităţilor administraţiei publice locale sau al instituţiilor publice din subordinea acestora a unor însemne, altele decât cele prevăzute de lege, este nelegală, motiv pentru care vă solicităm să nu daţi curs solicitării nelegale făcute în acest sens de către preşedintele Consiliului Judeţean Covasna", se arată în document.
Totodată, Munteanu menţionează că, având în vedere principiul autonomiei locale, între preşedintele CJ şi primari nu există raporturi de subordonare şi că legea le conferă minorităţilor naţionale, constituite în organizaţii, uniuni sau asociaţii la nivel naţional, să îşi folosească, la acţiunile specifice, însemnele proprii.
"Astfel, utilizarea simbolurilor minorităţilor se poate face în mod liber la acţiunile specifice cu caracter neoficial", arată Codrin Munteanu.
Prefectul de Covasna le-a transmis primarilor şi sentinţa civilă a Tribunalului Covasna prin care s-a dispus înlăturarea drapelului secuiesc de pe faţada Primăriei comunei Ozun.
Preşedintele CJ Covasna, Tamas Sandor, lider judeţean al UDMR, declara, vineri, că le-a cerut primarilor din zona municipiilor Sfântu Gheorghe şi Târgu Secuiesc, la întâlnirile care au avut loc în ultima perioadă, să arboreze pe faţada primăriilor drapelul secuiesc.
"Am cerut acest lucru pentru că angajamentul faţă de Ţinutul Secuiesc este în inima noastră, dar şi în semn de solidaritate faţă de cei care au fost atacaţi de prefectul Codrin Munteanu pentru folosirea steagului secuiesc şi simbolurilor secuieşti, printre aceştia fiind şi primarul comunei Ozun", afirma Tamas.
În opinia acestuia, arborarea steagului secuiesc, care este simbolul unei comunităţi naţionale, este legală.
Steagul secuiesc este arborat pe mai multe clădiri ale primăriilor din comune ale judeţului Covasna, dar şi pe frontispiciul Primăriei Sfântu Gheorghe şi al Consiliului Judeţean Covasna.
În cazul Primăriei Ozun, instanţa a dat câştig de cauză Prefecturii în cazul plângerii depuse privind arborarea steagului secuiesc, Tribunalul stabilind că acţiunea este nelegală.
În noiembrie anul trecut, peste 2.000 de maghiari au participat, la Sfântu Gheorghe, la un miting pentru "apărarea steagului secuiesc". La acţiune, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamas Sandor, spunea că prefectul Codrin Munteanu îi provoacă în permanenţă pe secui, atacând denumirile în limba maghiară ale instituţiilor de cultură şi ale străzilor, în condiţiile în care nu a adus "nici măcar un chibrit" pentru dezvoltarea judeţului.
  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.